Giftfria-ljus

Giftfria ljus och tändstickor

Giftfria ljus i affären är tyvärr inte självklart. Visste du att många av de ljus som säljs på marknaden är av paraffin och att dessa ljus avger giftiga ångor, både för människa, djur och miljö när de brinner?

Giftfria ljus 

- Leta efter ljus som är av 100 % stearin.

- Vill du ha veganska ljus så behöver du kolla på ingredienserna, då stearin vanligtvis är av talg, vilket är fett från djur.

- Palmolja kan också vara en av ingredienserna i ljus. Om så är fallet tänk på att palmoljan bör vara RSPO-certifierad. 

Giftfria tändstickor 

Tänk även på att det finns olika tändstickor, tändare och braständare på marknaden. På studion använder vi till exempel Klintas giftfria tändstickor som är helt naturliga och gjorda av poppel och asp. 

Ljusmeditation

Ta fram ett giftfritt ljus, antingen ett långt ljus eller ett blockljus, och placera det cirka en halv meter framför dig. Av denna anledning är det extra viktigt att ljuset är giftfritt då du kommer andas in ångorna som sprider sig i rummet. Du kan även använda ett yogaljus eller andra doftljus. Se till så att det inte finns någonting i närheten som kan ta eld. Tänd ljuset. 

1. Sätt dig bekvämt, till exempel i lätt meditationsställning eller på en stol om du föredrar det. 

2. Ta några djupa andetag för att landa på mattan. Med varje utandning låt axlarna mjukna och sittbenen sjunka ner mot sittunderlaget. Om du sitter på stol låt fotsulorna nudda golvet. 

3. Titta på nu ljuset framför dig. Börja med att se ljuset som en helhet, designen på ljuset, färgen, stearinet och vad ljuset vilar mot, till exempel direkt mot golvet eller mot en bordsskiva. 

4. Se om du kan känna värmen från ljuset där du sitter. Kanske kan du känna doften, speciellt om det är ett doftljus. 

Ljus-meditation

5. Flytta uppmärksamheten till själva lågan och veken i mitten. Se hur lågan är uppdelat i olika skikt och färger. Fortsätt att bara följa den levande lågans varje rörelse. Se den dansa. Bara fortsätt att följa lågans rörelser i ungefär fem minuter. 

6. Nästa steg är att sluta ögonen men fortsätta synen av ljuset få leva kvar. Så du fortsätter att följa lågans rörelser och är medveten om dess närvaro trots att dina ögon är stängda. Tillåt dig själv att ha ljuset k fokus i ytterligare fem minuter. 

7. Låt dig själv ta del av lågans energi, värme och ljus. Bara låt det få sprida sig i din kropp och känn att du och ljuset blir ett. Dansar med varandra. 

8. När du känner dig redo kan du försiktigt blicka upp ögonen. 

Släck ljuset och ta hand om dig. 🙏