Meditation-för-acceptans

Är du larven, puppan eller fjärilen?

Är du larven, puppan eller fjärilen?

Är det inte fantastiskt att få vara i det stadiet i livet då dina vingar breder ut sig och du flyger högt och lätt. När du känner dig fri och ser ner över blomsterängarna med en känsla av att allt är möjligt och allt du behöver finns där och då. Men för att detta ska ske behöver vi gå igenom de andra stadierna i livet. I vilket stadie befinner du dig i just nu?

Larven

Med blåa nyfikna ögon ser den på världen. Med ett oskrivet blad i sin hand befinner den sig i början av en resa. Det är som att den tar sitt första vingliga steg. Vi behöver inte vara barn för att vara i detta stadie. 

 

Larven

 

Puppan

Detta stadie är en väntan på att någonting stort ska hända. Det är ett vägskäl i livet. Larven inne i puppan kanske inte är fullt medveten om det, men en process är igång och det är någonting som gror inom den. Innerst inne vet den att ett skifte är på gång. Det kan kännas lite oroligt och läskigt.

 

Puppan spricker

Detta är tiden för förändring, men det kan göra ont för larven när allt krackelerar, när allt den trodde den byggt upp fallerar. Det kan kännas som att den saknar fotfäste och det är en omvälvande känsla. Det är som att universum med all sin kraft rör till allting i grytan för att den lilla larven ska tvingas byta riktning i livet eller kanske komma till ett viktigt beslut. Kanske förlorar den sitt arbete, sin partner, sitt hem eller allt detta på samma gång. Det kan också vara ett erbjudande, en möjlighet som kan vara helt rätt, men nog så skrämmande.

 

Fjärilen

Det kan ta lite tid från att puppan krackelerar tills fjärilen breder ut dina vingar, men allt kämpande är nu värt det och det kan bli lättare att få perspektiv och det blir tydligare varför den behövde gå igenom vissa utmaningar för att idag kunna flyga fritt över ängarna.

Fjärils-stadiet

När allt rullar på


Mellan dessa stadier finns det även perioder när allting bara rullar på och det kan kännas som att det alltid kommer att vara så. Det är lugnt och skönt och vi kan njuta av de små sakerna i livet. En av de största utmaningarna kan vara vad vi ska äta till middag. 
Ibland kan det till och med kännas lite tråkigt och vi kan fråga oss själva ”Är det allt livet har att erbjuda?”

Oavsett vilket stadie vi befinner oss i så är det del av livet och ingenting är bättre eller sämre, det är bara livets naturliga flöde. När vi som människor upplever livet som jobbigt kan själen istället se en chans till utveckling. Det är lättare sagt än gjort att njuta av den tiden när allt känns tråkigt eller i sin motsats när allt krackelerar, men bra att bli påmind om att tids nog kommer vi känna luft under vingarna igen.

Meditation för acceptans

Meditation är inte som ett magiskt piller vi kan ta när allt känns jobbigt, men det kan hjälpa och stötta oss till att gång på gång hitta tillbaka till en känsla av acceptans. Och det vi säkert vet är att när vi befinner oss i nuet, även om det bara är korta stunder så finns där varken besvikelserna för det förflutna eller oro för framtiden. Då finns bara livet och det som pågår där och då, vilket kan bli en skön paus, ett behagligt vakuum, ett sätt att återställa allting för att lättare kunna möta vardagen igen. Man skulle kunna se det som att meditation är att sätta livet på paus, men i själva verket är det motsatsen, att uppleva livet i sin fulla prakt.
     Det som vi tidigare inte hunnit ta tag i kan dock ta sig upp till ytan under meditationen och det kan också vara nyttigt för att må bra i långa loppet.

Vill du komma igång med meditation? Se kursen Lär dig meditera här.