Användning-av-bolster-och-block

Användning av bolster och block

Användning av bolster och block kan lätt glömmas bort eller ses som en ”genväg”, men de är i själva verket fantastiska verktyg att använda i yogapraktiken för att stötta upp, fördjupa ställningen, förhöja upplevelsen och hjälpa med att undvika skador. 


Yoga props

Det finns egentligen inga begränsningar för vad man kan använda som yogatillbehöri yogapraktik, men några exempel på yoga props är följande:

 • Bolster 
 • Block
 • Yogabälte 
 • Tyngdkudde 
 • Yogafilt
 • Zabuton
 • Yogahjul
 • Ögonkudde

I detta inlägg kommer inte alla yoga props gås igenom  utan de som är vanligt förekommande i praktiken och som ofta finns på gym, yogastudios och till viss del i hemmen. 

Filten

Har du lite plats eller om du ska ha med dig props på en resa, så är ett tips att ha med en filt, då denna kan användas på många sätt. 

     Det går att sitta på kanten av filten vid till exempel meditation eller sittande ställningar. Den går även att rulla ihop för att efterlikna syftet med ett bolster, som troligtvis är för otympligt att ha med sig på resande fot. Filten kan du ha över axlarna eller över dig under vilan för att bibehålla värmen. 
     En yogafilt är det dessutom lite tyngd i så det går att lägga den på magen i savasana för att ge en lugnande och grundande effekt. 

Bolster

Har man plats hemma är det ändå guld värt att ha ett bolster till hands. Bolster finns i olika storlekar och av olika material, såsom bomull, linne, sammet eller ull.  Det vanligaste är att de är fyllda med boveteskal så att bolstret går att forma efter kroppen. En fördel är att köpa ett bolster där klädseln är avtagbar så att det går att tvätta. Bolster kan användas i fysisk yoga men främst i lugnare yogaformer såsom yinyoga, restorative eller yoga nidra. Det går att sitta på bolstret eller att lägga under knäna i savasana för att avlasta både knän och ländrygg. I yinyoga och restorative används den som sagt flitigt i de olika ställningarna. Några exempel på ställningar då det är tacksamt att använda bolster är följande. 

 • Barnet med stöd 
 • Rådjuret 
 • Grodan med stöd 
 • Liggande vridning 
 • Bananasana 
 • Liggande fjäril

Har du en liten människa hemma som precis börjar lära sig och sitta kan ett bolster vara bra att ha bakom som stöd. :) 

Se exempel  på bilderna nedan. 

Liggande-vridning-med-bolster

På bilden används bolstret som en tyngd för att slappna av i liggande vridning. 

Yinyogaställning-grodan-med-stöd

Grodan, som är en höftöppnare, kan vara nog så intensiv och utmanande. Prova att lägga ett eller flera bolster som stöd.

Liggande-rådjuret-med-bolster

På bilden ovan används ett bolster som stöd i liggande rådjuret. 

Liggande-fjäril-med-bolster

Här är bolstret placerat under ryggen för att öppna upp i bröstkorgen och avlasta ryggen, men ett alternativt är också att lägga bolstret på tvären under knäna. 

Kika på https://wearmyyoga.se där du hittar bolster producerade i Europa av god kvalitet. Fyllda med boveteskal och med avtagbart linneöverdrag. Finns i färgerna natur, indigo, vetiver och dusty pink.


Yoga block

Yoga block finns att köpa i olika material, till exempel skum och kork. Fördelen med skum är att de är lättare att bära med sig, men de som är av förnybar kork kan dock kännas stabilare. Det viktigaste är att välja ett yoga block som är klimatsmart och som känns bra och där man får bra fäste. Yoga block används i dynamisk yoga såväl som i yinyoga eller meditation. Några exempel på ställningar och positioner där yoga block kan vara en hjälp i praktiken ser du nedan.

 • Stående framåtfällning
 • Trekanten 
 • Hjälten 
 • Halv brygga 
 • Hunden 

Se exempel på bilderna nedan. 

Yogaställning-Trekanten-med-yoga-block

Undvik att överlasta ländryggen och knäna genom att använda ett block som stöd. När du känner att kroppen börjar ge med sig, lägg blocket på tvären, för att sedan så småningom ta bort blocket helt. 

Sittande-yoga-ställning-på-blocket

Lägg blocket på tvären och du har skapat liknande en meditationsstol.

 Nedåtgående-hund-med-block

Ibland kan det kännas för långt till golvet, så låt golvet komma till dig och det kan bli lättare att nå hälarna i golvet. 

Halvbrygga-med-stöd

Prova att lägga ett block på höjden och vila övre sätet mot det, på så sätt kan du stanna längre i halvbrygga. Blocket går också att placera mellan låren för att säkerställa att magen och låren aktiveras.

Barnets-position-med-stöd

En kloss kan kännas skönt att vila pannan mot i barnets position, dels för att det kan kännas smutsigt på mattan, men också för den som lätt blir yr i huvudet. 

Stående-framåtfällning-med-klossar

Klossar går också att använda i stående framåtfällning eller i en flödande solhälsning.

Kika på https://wearmyyoga.se där det finns yoga block av förnybar kork tillverkade i Europa. Detta yoga block med rundade kanter kan användas för att stödja upp och underlätta i yogapraktiken samt att sitta på.

Ta hand om dig! 🙏