Yoga-väcker-kreativitet

Yoga väcker kreativitet

Yoga väcker kreativitet genom att ge utrymme för skapande, att lyssna inåt och hitta flow. På det sättet kan en regelbunden yogapraktik boosta eller återuppliva vårt egna kreativa uttryckssätt.


För vi är kreativa varelser. Tänk bara på alla lekar och påhitt man hittade på som liten. Pysslade, bakade, målade. Vi skapar och bygger oss genom livet. Men livet kommer också med måsten: boende, arbete, familj och ekonomi. Sådant som ger livet struktur. Och någonstans i alla måsten tappar vi ibland bort vår kreativitet och personliga uttryck, eller ger den inte den tiden som vi kanske vill.


Kreativitet på mattan


Den fysiska yogapraktiken handlar om att vara inkännande mot sin kropp. Att lyssna på kroppens signaler och gränser. Det innebär också att leva ut den längtan till rörelse som finns i kroppen, och de flesta yogalärare uppmuntrar sina klassdeltagare att känna in och röra sig fritt, oavsett instruktioner eller klassens upplägg. Det kan innebära att hitta sina variationer av övningar som instrueras, eller kanske att göra katt och ko en hel klass. Vissa yogaklasser bjuder också in till mer kreativitet, som olika flow-klasser där man som deltagare ofta känner igen positioner som nedåtgående hund och krigarpositionerna men där rörelserna kombineras i olika kreativa flöden. Så våga testa nya klasser och rörelser!


Kreativitet utanför mattan


Många som söker sig till yogan gör det för att få avkoppling och återhämtning. Men ofta blir vinsten av en regelbunden praktik större än bara den sköna känslan av stunden på mattan. Vi börjar ta djupare andetag i vardagen, lär oss att acceptera och rulla med motgångar och hittar tillbaka till vår kärna. Den vi är utan alla ting, utan andras och egna fördomar om sig själv. Utan jämförelser med andra. Och här spiller kreativiteten från mattan över i vardagslivet. Det där flowet som du känner på mattan inser du att du kan känna när du vågar testa dig fram med nya idéer i köket, renovering av huset eller genom att plantera blommor i ett nytt arrangemang.


Så hur hittar du till det där glädjefyllda skapandet?

Nedan kommer några olika tips.


• Fråga dig själv vad du tyckte om att göra som barn. Ofta kan det ge en fingervisning om vad du skulle kunna tycka är roligt nu.

• En annan fråga att ställa dig är: när känner jag flow? Alltså att du är helt närvarande i stunden och aktiviteten.

• Utforska på mattan. Testa nya kombinationer av rörelser, utmana din tanke om vem du är som yogi. Testa nya klasser, nya uttryckssätt.

• Våga misslyckas. Försök att släppa prestationen, och fokusera på tiden som du spenderar och inte på resultatet. Vare sig det är yogarörelser, dans, matlagning eller målning.

Så våga testa! Pyssla, sticka, odla, laga mat, skapa ett nytt träningspass. Vad det nu än är ditt hjärta brinner lite extra för :)

/Nicky Rosenberg