Olika-yogaformer

Att hitta en lämplig yogaform

Att hitta en lämplig yogaform kan vara svårt för dig som nybörjare idag när det finns en sådan uppsjö av olika former att välja mellan. 

Yoga, som betyder förening, har funnits i flera tusen år. Denna träningsform har förgrenats till den uppsjö av yogaformer som finns idag. För en nybörjare som ska börja med yoga kan det därför vara svårt att veta hur och vilken form som passar bäst. Här nedan kommer därför en beskrivning av varje yogaform. Givetvis finns det ännu flera, men dessa är de vanligaste och de vi ofta hör talas om.

Även om yogaläraren har en yogaform i grunden så kan klasserna skilja sig åt och instruktören gör givetvis på sitt sätt och lyfter fram olika saker från den valda formen.

Till skillnad från många andra träningsformer så ger yoga en helhetsupplevelse och fokus är inte bara på den fysiska kroppen utan även på sinne och själ.

Hatha yoga

Denna yogaform kan ses som en av de traditonella yogaformerna. Här får du ett dynamiskt flöde av rörelser kombinerat med andning. Du kommer att få uppleva de traditonella krigarpositionerna och ställningarna. En sak som utmärker Hatha yoga är att den är lugnare och man stannar lite längre i de olika Asanas.

 Hathayoga

Ashtanga yoga 

På många sätt påminner ashanga om tidigare nämnd yogaform, men här går det lite snabbare och flödet ser också likadant ut varje gång. Så för dig som gillar att känna igen dig så kan det här vara ett bra alternativ. Även om många ställningar liknar de från Hatha yoga så kan de skilja sig åt i detaljer och placering av fötter etc. 

 

Vinyasa yoga

Vinyasa är också ett dynamiskt flöde som på sätt och vis är motsatsen till Ashtanga på det sättet att här ser oft varje pass olika ut. Det finns mycket utrymme för att utforska, experimentera. En annan aspekt är att i vinyasa går en ställning in en annan så att det blir ett sammanhängande, kanske till och med artistiskt, flöde.

Vinyasayoga


Yinyoga 

I denna yogaform finns inga dynamiska flödet eller krigarpositioner. Det är en lugn yogaform där man vilsamt stretchar i olika ställningar. Istället för att bygga muskler så vilar musklerna för att istället komma åt bindväv, organ och skelett. Denna yogaform är för dig som vill släppa fysiska och emotionella spänningar, men också om du behöver varva ner.

Yinyoga

 

Restorative yoga 

 

I Restorative finns varken yogaflöden eller stretching. Här vilar du länge i olika ställningar. En bra yogaform för dig som behöver vila och återhämtning. I ställningarna används ofta mycket hjälpmedel såsom bolster, kuddar och filtar för att varje deltagare ska känna sig hållen. 

Restorative-yoga

Mediyoga

Detta är en lugn terapeutisk yogaform men till skillnad från Yinyoga, så ingår enkla rörelser och andningen är en stor del i denna yogaform.

 Medyoga