Beskrivning-av- olika-yogaformer

Vilken yogaform ska jag välja?

Vilken yogaform ska jag välja?

Yoga kan vara stärkande, rehabiliterande, uppiggande, avslappnande och kan hjälpa med att reducera stress. Yoga kan vara så mycket, men här är ytterligare några exempel. 

- Återhämtning
- En möjlighet att utrycka sig
- Öka självkänslan
- Blicka inåt för svar och klarhet
- Ett sätt att släppa prestationsmönster 
- Öka kroppskännedom och självkännedom
- Släppa taget 
- Övning i medveten närvaro 
- Förbättra syresättning till kroppen med andningsfokus

Och så mycket mer. 

Det finns inget rätt eller fel närmste gäller vad yoga kan vara. Varje unik individ har sin anledning till att söka sig till yoga, sitt egna unika mål eller icke mål med praktiken. Däremot rent objektivt kan vi rekommendera olika yogaformer för olika behov. 

Yinyoga 

Yinyoga är för dig som känner dig stel i främst höfter och nedre rygg. Den bidrar till att skapa rörlighet i fascia, leder och stärker skelett. Du kan även praktisera yinyoga för att möta och lära känna dig själv. Yogaformen kan bidra till kroppskännedom och självkännedom. Eftersom du stannar stilla och länge i positionerna blir det även en övning i mindfulness vilket är stressreducerande.

Yoga nidra 


Yoga nidra betyder yogisk sömn och är en avslappningsteknik, en form av aktiv vila. Den är för dig som behöver återhämtning och en lugn stund på mattan. I yoga nidra ingår flera moment, bland annat andning och kroppsskanning. Fokus ligger på att uppmärksamma kroppen istället för det som rör sig igenom kroppen såsom tankar och känslor. Det sägs att 45 min yoga nidra motsvarar 3 timmars sömn. 
 

Restorative

Denna yogaform är terapeutisk och fokuserar på avslappning. I restorative används generöst med yoga props, såsom bolster och filtar, för att stötta upp i varje position som utövaren sedan stannar i i cirka 20-30 min. Positionerna är bekväma och vilsamma. 

Ashtanga 

Ashtanga yoga är en dynamisk yogaform där det är ett bestämt flöde av stående och sittande positioner. Denna yogaform är för den som söker rutin, styrka, meditation och smidighet. 

Hatha yoga 

Hatha yoga är en traditionell yogaform med ett dynamiskt flöde. Andningen synkad med mjuka rörelser kombinerat med mer statiska Hatha-positioner för smidighet och styrka. 

Vinyasa Flow

 Vinyasa flow är en dynamisk flödande klass. En av de sakerna som kännetecknas denna yogaform är de mjuka och flödande övergångarna mellan de olika ställningarna. 

Kundalini yoga 

Denna yogaform innefattar sång, andningstekniker och repetitiva yogaövningar. En av målen med kundalininyoga är att väcka kundalini energin eller shakti, för att öka det spirituella medvetandet. 

Prova dig fram

Förutom de nämna yogaformerna så finns de mycket mer att välja mellan, men det bästa är att testa sig fram. Olika former passar också olika delar av livet. Kanske går du från en yogaform till en annan eller så kombinerar du två till tre yogaformer för att nå de resultat du söker. Målet kan vara att bli piggare, starkare, smidigare eller mer harmonisk. Ibland är dock målet eller resultatet inte så tydligt, utan det är en process och det är kanske processen som är det vi söker. 

Lycka till på din resa framåt. Vi på MOON hjälper dig gärna. Se befintligt utbud i schemat