Mudras - handpositioner

Mudras - handpositioner

Mudras kan vara positioner för ögonen och kroppen, men det som det oftast förknippas med är handpositioner, som används i samband med meditation, mantran, andning och asanas.

Mudras kan göras liggande, sittande, stående eller gående. Olika mudras sägs enligt traditionen kunna hjälpa oss både mentalt och fysiskt. Det är inte konstigt att vi använder händerna för att balansera energier, då det finns chakrapunkter i händerna, enligt yogatraditionen, och meridianer (enligt kinesisk medicin). Detsamma kan vi hitta i fötterna bland annat, men händerna är lättare för oss att röra och placera på olika sätt. Mudras kan förstärkas med hjälp av visualisering, mantran eller andningstekniker, men kan även användas enskilt vid behov. Oftast är det en kombination av flera komponenter.

Det finns många mudras för händerna, men här i inlägget lyfts fyra handpositioner med olika syften.

  • Hakini Mudra
  • Lotus mudra
  • Dhyana mudra
  • Atmanjali mudra


Hakini mudra - för koncentration 

Hakini-mudra

Placera fingertopparna mot varandra med luft emellan händerna, som om du skulle hålla en boll mellan fingrarna. Se bild. Den går även att göra upp och nervänt. Kanske har du redan gjort den här mudran utan att tänka på det förut?

Syftet med denna mudra är att öka koncentrationen och den kan göras i samband med meditation eller vid behov, till exempel om vi behöver komma ihåg någonting eller ska koncentrera oss på en uppgift. 

 

Lotus mudra – Renlighet

 Lotus-mudra

Placera handleder, lillfingrar och tummar mot varandra och öppna upp händerna som en blomma.

Den här mudran är inte bara vacker för ögat utan har även ett syfte. Lotusblomman är känd för att växa som bäst i lera och dy, vilket är en fin metafor, att vi kan ta oss från botten och veckla ut till en vacker blomma för att ta emot solens ljus. Den här mudran kan göras om vi känner oss ensamma eller missförstådda och behöver öppna upp för kärlek, både ge och ta emot. 

 

Dhyana mudra – för  meditation

Dhyana-mudra 

Låt ena handen vila i den andra och låt tummarna mötas. Se bild. 

Det här är en vanlig mudra att använda vid meditation. Händerna är formade som en skål vilket står för tomhet, en tomhet öppen för det som komma skall på vår spirituella väg i livet, en tomhet som i passivitet där vi bara observerar och är i meditationen.  

 

Atmanjali mudra – för harmoni och balans

Namaste
Låt båda handflatorna möta varandra med ett osynligt hålrum mellan händerna. Se bild. 

Den här känner de flesta igen och används i samband med yogapraktik och meditationer. Det är också ett sätt att hälsa i Indien och att visa tacksamhet. Denna mudra hjälper oss att landa i oss själva och skapar harmoni, balans och helig tystnad.