Grundande-kristaller

Grundande kristaller från Norden

Grundande kristaller från Norden, ja det finns! 

Kristaller används som utsmyckning men också i spirituella sammanhang då det sägs att olika kristaller har olika egenskaper och kan stötta oss i livet på olika sätt. Kristallernas färg kan skifta beroende av vart på jorden de är utvunna, då grundämnenas sammansättning ser olika ut. Kristaller finns att utvinna överallt, även här i Norden. Här följer en lista på kristaller som vi kan hitta i Sverige och Norge och vad de har för egenskaper samt vad de kan användas till. 

När kristallstenarna har utvunnits behöver de tvättas. Därefter kan de användas precis som de är och då kallas de för råa kristaller. Dessa råa kristaller kan skifta i form och storlek. Kristallerna kan också trumlas för att de ska få mer eller mindre samma storlek och då blir de också lena och behagliga att hålla i. 

Observera att detta är en spirituell syn. 

Nordiska kristaller 

Rosenkvarts

Rosenkvarts är en kristall som är i rosa toner. Denna sten sägs kunna stödja sårbarhet, tillit och villkorslös kärlek. Denna sten kan passa bra att använda i samband med till exempel cacao ceremonier eller lugna och inkännande yogaformer såsom Yinyoga eller restorative. Rosenkvarts är också populärt att använda i smycken och att ge bort som en kärleksgest.

Eudyalit

Eudyalit är en kristallsten som har olika färger i sig. Den sägs kunna hjälpa oss att visa och utrycka kärlek för vår omgivning. 

Ametist 

Ametist är en sten som ofta har en lilaaktig ton. Den sägs fungera mot huvudvärk, vid sömnproblem och skyddar mot negativa energier. Ametist är en sten med starka och renande vibrationer och kan användas vid till exempel meditation och healing. Ametist kan stärka intuition och andlig närvaro.  

Rodonit  

Rodonit är en kristallsten som sägs kunna hjälpa oss att öka självkänslan och balanserar oss emotionellt. En sten som kan vara bra att ha med sig nära kroppen. 

Serpentin 

Serpentin är en kristall som sägs kunna hjälpa oss höja medvetandet och är bra att använda för healing. Passar bra vid meditationspraktik. 

Lodolit 

Lodolit, också kallad shamansk drömkvarts, är en kristall som är grundande. Det är en jordande sten som kan hjälpa oss att se sanningar. 

Amazonit

Denna sten sägs vara rogivande och hjälpa oss att lyssna inåt. Stanna upp och låt kristallen stötta dig i att hitta tillbaka till din inre sanning. 

Hematit

Hematit är en sten som kan hittas i Sverige. Det är en grundande sten som sägs stimulera logiskt tänkande och hjälpa oss sortera tankarna. Bra att ta fram när vi känner att vi är uppe huvudet och behöver komma ner på jorden igen. 

Kyanit

Kyanit är en sten för lugn och stillhet. Bra att använda i samband med till exempel stilla meditation. 

Rökkvarts 

Rökkvarts är en vacker sten i svarta toner som sägs kunna hjälpa oss att lösa upp negativa energifält som uppkommit på grund av känslor såsom ilska och hämnd. Perfekt kristall för yoga nidra eller annan avslappning och djup meditation. 

Fjällkvarts 

Fjällkvarts är en mycket stark healingsten. Stärker auran. Den sägs även förstärka energierna av andra kristaller. Den är också vacker och i vita toner, så troligtvis därför den fått sitt passande namn.

Bergskristall 

Bergskristall är en genomskinlig sten och en av de vanligaste kristallerna. Den används till exempel vid framtagande av smycken och är populärt att ha runt halsen. Det är sten som sägs transportera bort negativa energier och tar till sig de positiva. Även en sten för klarhet och ökad medvetenhet, vilket gör den till en perfekt sten för meditation. 

Porfyr 

Porfyr är en grundande sten som sägs kunna stötta oss i processen att ta beslut. 

Turmalin

Turmalin sägs vara en grundande och beskyddande kristallsten. 

 

Grundande kristaller 

När kristaller används i yoga- och meditationspraktik samt andra spirituella sammanhang, så kan det vara extra gynnsamt och populärt att använda grundande kristaller. Alla kristaller är grundande på sätt och vis men för att sammanfatta vilka som är extra bra för att hitta grundning så är det Lodolit, Porfyr och Hematit.