Giftfritt-inifrån-och-ut

Giftfritt inifrån och ut med eteriska oljor

Giftfritt inifrån och ut med eteriska oljor som verktyg är en stor drivkraft för Sara, både privat men också i sitt arbete.

Sara Sundgren, som 2020 var med och startade MOON yogastudio under pågående pandemi, arbetar idag med att guida framförallt kvinnor till en mer giftfri livsstil. Eteriska oljor utgör grunden i denna livsstil, men hon håller även cirklar både online och i studios. Här nedan ger Sara tips utifrån sin erfarenhet just gällande en giftfri vardag och utifrån kvinnors hälsa.

 

Hur kom du i kontakt med en giftfri livsstil?

Intresset har alltid funnits och det har alltid varit en naturlig del för mig, men allt började falla på plats på riktigt för tre års sedan då jag var på en plats i livet där jag inte mådde så bra.

När jag kom i kontakt med oljorna så insåg jag hur kemikalier och gifter som finns i konventionella produkter påverkar vår emotionella och spirituella hälsa, och det påverkar också just kvinnohälsan.

Vilken var den viktigaste förändringen du gjorde?

Jag började lyssna inåt och på så sätt blev jag också medveten om hur olika produkter påverkar min kropp, mina känslor och min kvinnliga cykel.

Eteriska-oljor-för-ett-giftfritt-liv

 

Du jobbar ju med att inspirera andra idag via sociala medier. Vad är det viktigaste du vill förmedla?

Vi behöver se över hur vi lever, vilka produkter vi använder, hur de påverkar oss som helhet, men också moder jord för att vi ska kunna bo kvar här. Mitt största mission är att hjälpa kvinnor att ta tid till sig själva och respektera tiden till sig själva.

Om det är någonting jag lärt mig är att vi alla har lika mycket tid om dygnet, det handlar bara om hur vi prioriterar den tiden. Där vill jag vara med och hjälpa.

På vilket sätt använder du eteriska oljor?

Jag använder de dels för att leva giftfritt i produkter som jag skapar själv, men jag använder de också för att connecta inåt och möta alla sidor av mig själv. Där är eteriska oljor fantastiska för att våga möta, känna, acceptera och släppa taget.

 
Eteriska-oljor

Hur tänker du giftfritt i förhållande till mat och dryck i vardagen?

Jag har alltid varit en person som försökt hitta det rätta i form av olika dieter och sätt att äta på, men det jag har landat i är att följa min intention och lyssna på vad min kropp behöver i takt med säsongen. Något jag på senare tid börjat göra är till exempel bone broth, för att kunna ta vara på hela produkten, att inget av produkten blir fördärvat. Jag har dragit ner på koffein för min kvinnohälsa och dricker istället mycket örtte. 

Hur arbetar du specifikt med kvinnohälsa för egen del?

Dels så jag stöttar jag med eteriska oljor framtagna för att stötta vårt kvinnliga välmående, t.ex naturligt progesteron i form av en olja som heter Progessence. 

På senare tid har jag även börjat med hukbad som är en uråldrig tradition som ursprungligen kommer från samekvinnor, som användes efter förlossning, vid svåra menstruationssmärtor och infektioner samt stötta de som har svårt att bli gravida. Även för att rena och läka trauman som satt sig i livmodern, trauman som vi har ärvt generationer bakåt. Hukbad är en stor skål med kokande vatten och örter som du sitter på huk över för att ånga ditt underliv. Du kan till exempel använda dig av en hukbadspall eller pallra upp med kuddar. Detta gör jag under ceremoni där jag även dricker ceremoniell kakao och använder även eteriska oljor för att stötta den känslomässiga processen. Oljor som är bra för just detta är inner child och sensation.

 

Vad kan du ge för övriga tips gällande just kvinnohälsan?

Lär känna din cykel med hjälp av de hjälpmedel som finns, till

exempel appar för att förstå när du är i de tre olika faserna. När vi lever med cykeln kan vi skapa det optimala livet och vi kan styra våra liv utifrån stället för av vår cykel. Det är en enorm hjälp att förstå hur du fungerar i de olika faserna rent emotionellt, men också för att veta vad vi är sugna på, veta bästa tiden för att starta projekt, för att manifestera men också för att bara vila. Mitt andra tips är att så gott det går utesluta koffein och vitt raffinerat socker.

 
Sara-sundgren

Kan du beskriva hur en vanlig dag ser ut för dig?

Jag går upp och väcker min dotter och vi har möjlig att ta det lugnt tillsammans då jag inte behöver stressa iväg till en arbetsplats. Sedan går jag hem och gör min morgonritual för att komma i kontakt med mig själv och för att ge mig själv bästa förutsättningar för att kunna ta mig an dagen utifrån min kropps behov. I och med att jag har förmånen att styra mina egna tider kan jag lyssna in vad min kropp behöver under just den dagen. Jag fyller alltid på med ningXia, som är en superbärfrukt från young living, vistas en stund i naturen. Hemma har jag alltid igång mina diffusers för att rena luften och fylla hemmet med god doft för alla sinnen och stötta mitt välmående och känslomässiga hälsa.


Här delar Sara ett recept på womb oil som används för att smörja över livmodern. 

Ingredienser

  • 50 ml flaska med spray munstycke
  • Vatten
  • Salt
  • Eteriska oljor

Förberedelser

 

Droppa i cirka 30-40 droppar med eterisk olja i flaskan, lägg i en nypa salt och fyll upp med kokat avsvalnat vatten. Tips på oljor att använda är cederträ, rosmarin och lavendel.

 

Womb-oil

 

Hur är det enklaste sättet att komma igång med en giftfri livsstil?

När det kommer till giftfritt våga vända och läsa etiketterna. Ser du ordet parfym kan du välja att byta ut den produkten, då parfym är ett secret trade ord som ger företag rätt att använda över 2500 kemikalier och gifter utan att deklarera vilka och endast skriva ordet parfym. Det enklaste sättet att komma igång är att beställa ett premium start-kit med oljor och välja sin guide med omsorg. Och sist men inte minst kom ihåg att du är värd att prioritera tid för dig själv.

 

Hur jobbar just du som brand partner med young living?

Jag jobbar främst med att guida kvinnor hem till sig själva med oljorna som stöd och har under de senaste året börjat hålla space och cirklar där man kan mötas med oljorna som fokus.

 Eteriska-oljor-för-emotionell-process

Kan du ge någon tips på någonting i vardagen som är lätt att byta ut?

Eftersom young living har en månadsbox som heter essential rewards är det enkelt att byta ut de flesta av dina produkter hemma med liten budget. Men du kan också börja där du står. Du kan till exempel byta ut ditt ansiktsserum med ett du gör själv med till exempel jojobaolja och de eteriska oljorna frankincense och lavendel, som dessutom kostar en tiondel av det du betalar i butiken.  

Sara Sundgren kan du följa och komma i kontakt med på instagram under namnet @sundgrensara