Barnets-position-med-stöd

Barnets position

Barnets position, också kallad balasana, är nog en av de vanligaste yogaställningarna. Den kan användas som en mellanposition, som en paus mellan sittande ställningar så att kroppen hinner ikapp. Barnets position är också bra att praktisera efter bakåtböjnigar och huvudstående. Det är en ställning som många upplever som en ”belöning” efter kraftfulla yogaflöden eller intensiva ställningar. Det är en bra ställning att börja med för att landa i kroppen och checka in med sig själv, men kan likväl vara en utmärkt ställning att avsluta med för att varva ner inför Shavasana. I yinyoga används den som en ställning där utövaren stannar i 3-5 minuter.


Kroppens ställning och ryggradens krökning i Barnets position påminner om fosterställningen, så som vi ligger i magen. Kanske är det därför den upplevs som grundande, och lite som att komma hem?

Om du ska göra bara en yogaställning om dagen kan Barnets position vara den du ska välja? Det beror såklart på vilket behov du har, men oavsett vad du behöver så kan det vara bra att börja i barnets position, för då kan det sedan bli lättare att känna efter och veta hur du ska gå vidare för fortsatt praktik.

Kom in i Barnets position

Det går att komma i ställningen på flera sätt.

  • Från nedåtgående hund

  • Från sittande på knäna (hjälten) 

  • Från stående på alla fyra 

Sjunk ner med pannan mot golvet och vila armarna längs med kroppen. Fotryggarna vilar nedåt och fötterna är i kontakt med varandra. Knäna kan dock vara ihop eller isär beroende på den som utövar.

Fördelar med barnets position 

En av fördelarna med barnets position är att den är skonsam och de flesta kan göra den, åtminstone ett av alternativen nämnda i inlägget. Den bidrar också till fysiska såväl som mentala fördelar. 

  • Lugnande för sinnet

  • Stretchar lår, höfter och stimulerar fotlederna

  • Ryggen får vila
  • Ger en lätt massage till de inre organen

Att tänka på


För den som lätt blir yr i huvudet är det viktigt att komma ur ställningen långsamt, alternativt undvika att komma ner med huvudet till golvet,  utan istället vila pannan mot ett bolster eller yogablock. Se även olika alternativ på barnets position längre ner i blogginlägget.

Olika alternativ på barnets position 

 Det finns mycket att utforska med denna ”enkla” ställning. Se olika alternativ på barnets position nedan.  

Klassiska barnet

I klassiska barnet vilar utövaren pannan mot golvet med armarna längs med kroppen och fotryggarna vilandes mot golvet. 

Barnet med stöd

Barnet med stöd ger en mildare stretch, men brukar istället upplevas som mer meditativ och omfamnande. 

 Barnets-position

Barnet med stöd under huvudet 

Denna version kan vara bra för de som lätt lider av yrsel eller för den som inte vill vila pannan direkt mot golvet. 

Barnetsposition

Barnet med utsträckta armar

I detta alternativ sträcker utövaren armarna framåt istället för bak längs sidan av kroppen. Det kan vara ett bra alternativ när barnets position används som mellanställning där även armar, axlar och skuldror sträcks ut. 

Barnets position vid graviditet

Vid graviditet kan denna ställning hämtas med bredd mellan knäna så att magen får plats samt vila armarna mot ett bolster som ligger på tvären. 

Upp och nedvända Barnet 

Denna ställning kallas också Knee to chest kan vara ett alternativ för den som inte har möjlighet att landa och slappna av i barnets position. Om det inte går att omfamna smalbenen som på bilden går det att håll om låren. 

Knee-to-chest