Vad är yoga för dig?
Troligtvis började du med yoga av en anledning. Du kanske hade ont i kroppen, var mycket uppe i huvudet eller använde yogan som rehabilitering för att komma tillbaka från en skada eller sjukdom. Så vad var det som fick dig att börja med yoga? Och kanske mest intressant, vad var det som fick dig att fortsätta?
Varför vill du bli yogainstruktör?
Vad är det som driver dig till att gå vidare från din egna yogapraktik till att faktiskt vilja ta steget mot att börja instruera andra? Det kan vara bra att fundera över det för den insikten kan vara bra att ha med sig när det är dags att hitta en yogautbildning.
Egen yogapraktik
För att bli yogalärare är det viktigt att lägga grunden, och det är inte alltid i första hand en yogautbildning som behövs utan till att börja med att upprätta en egen yogapraktik. Utan att först praktisera är det svårt att veta vad yoga är för dig och vad du önskar fördjupa dig i. Det egna utforskandet av yoga på mattan, utanför mattan och i naturen är på många sätt ett naturligt steg på vägen till att bli yogainstruktör. Prova olika yogaformer, och låt yogan i sig få lära dig om din kropp, ta reda på hur den kan hjälpa och guida dig i ditt liv, och inse vad som förändras i takt med din yogapraktik. Skapa egna rutiner och utforma yogan just för dig och dina behov.
Vilken yogautbildning ska du välja?
När du har landat i vad yoga är för dig och hittat hållbara rutiner så är det kanske dags att lära dig mer om denna fantastiska filosofi och om hur du kan lära den vidare till dina framtida elever. Det finns en uppsjö av yogautbildningar. När du söker efter utbildningar kan det vara bra att fundera på om du vill gå en fysisk yogautbildning eller en yogautbildning på distans. Det finns också utbildningar som är en kombination av detta. Kan du bara avvara helger eller kan du gå en yogautbildning mer eller mindre på heltid? Ofta är det kanske vänner och bekantas råd som får dig att ta ett beslut om vilken utbildning du slutligen ska gå. Skulle du hitta en yogalärarutbildning där du saknar rekommendationer eller recensioner, vare sig det är från bekanta eller främlingar, så kan du alltid höra av dig till den som är ansvarig för instruktörsutbildningen med några följdfrågor så får du ofta en känsla av den person eller de personer som ska hålla i utbildningen, och det kan hjälpa dig att få tillit och att slutligen välja rätt.
Landa i rollen som yogalärare
Det tar tid att landa i rollen som yogainstruktör så låt det få ta tid. Håll många klasser för vänner och bekanta och utöka med att börja leda klasser där du får möjighet för att öva och öva. Våga fråga dina deltagare hur det kändes och vad glad för både positiv och konstruktiv kritik. Om en deltagare inte säger någonting alls, utan bara lämnar rummet, så är det oftast ett bra tecken. Då är eleven troligvis avslappnad och vill bara fortsätta vara i detta flow eller sköna känsla som du har varit med och bidragit till.
Du behöver hitta ditt sätt att guida, ditt språk och dina rutiner inför guidningen och kanske du behöver tid för reflektion efteråt. I början är det inte omöjligt att jämföra sig med andra, försöka göra lite liknande sin eller sina favoritlärare. Men slutligen kommer du att hitta ditt sätt och lita på att det också är rätt.
Ändra inte dina klasser eller guidning för att nå ut till en bredare målgrupp. De som gillar dina klasser kommer tillbaka och de som inte fastnade kommer leta sig vidare till en annan klass eller instruktör och så får det vara. Bättre att de som gillar din klass känner igen sig och kan vara trygga med att du gör din grej, vilket var det de fastnade för från början.
När du börjat landa i rollen, guida inte fler klasser i veckan än vad du känner att du mäktar med. Risken är annars att du förlorar gnistan och inte längre tycker det är lika roligt.
Hur kan du fördjupa dig inom yoga?
En rekommendation är att inte gå en yogafördjupning direkt efter en grundutbildning i yoga. Börja med att hålla i flera klasser för att landa i rollen och använda och utforska det som du har lärt dig och tagit till dig under yogautbildningen som du har gått. Det är också lätt att hamna i utbildnings- och kursträsket, att fortsätta utbilda sig i all evighet med känslan att man aldrig blir klar. Absolut, såsom i livet, finns det alltid mer att lära sig, men vi lär oss också av att utforska själva. Det kan också vara kostsamt att gå kurser och utbildningar. Vissa saker kanske du kan ta till dig genom att låna några böcker på biblioteket eller genom möten med andra yogis.
Yoga är mer än asanas
Det är lätt att tänka att en yogalärare är till för att instruera asanas och yogaflöden, men den delen av yoga är egentligen så otroligt liten. Kanske är det någon annan del av yogafilosofin som du vill förmedla och hjälpa andra med. Såklart är det så att det är den fysiska yogan som är mest känd i Sverige och det som pratas om i vardagen. Det kan också vara så att många lever så hektiska liv att det som faktiskt hinns med är den där timmen yoga i veckan eller att unna sig ett yogaretreat då och då för att ladda batterierna. Men glöm inte att yoga har många delar, så hitta det som ditt hjärta slår för och dela det vidare på ditt allra speciella sätt.
Är du intresserad av att instruera i en lugnare yogaform? Här på MOON erbjuder vi en Yinyogautbildning, Yinyoga grund (modul 1) och Yinyoga fördjupning (Modul 2). Redan efter första modulen har du tillräckligt med verktyg för att komma igång att hålla klasser. Båda dessa yogamoduler är helt på distans.