Yoga-tillsammans

Yoga tillsammans

Yoga tillsammans med din partner, dina vänner, familjemedlem eller vem som helst egentligen för att komma närmare de du bryr dig om.  Längre ner i inlägget får du förslag på yogaställningarna för två. 

Yogaställningar för två 

Ett av många syften med yoga är att lyssna inåt och få en stund för sig själv. Trots detta kan det vara en fördel att praktisera det tillsammans med andra. När vi yogar i grupp delar vi energier och ett sammanhang och på samma sätt kan vi göra det i par, t.ex med en partner, vän eller familjemedlem. Antingen bredvid varandra i vardagen, på semestern eller gemensam yoga nidra på kvällen för att somna gott. Eller så kan vi helt enkelt göra parövningar, se exempel på bilderna längre ner. 


Meditera rygg mot rygg

Att meditera regelbundet i vardagen har bevisats ha många positiva effekter. Det verkar stressreducerande, ökar immunförsvaret och sänker blodtrycket, men det har också visat sig att de som mediterar ofta ha mer givande relationer i livet. Även om det det kan kännas som att det inte finns tid för meditation i veckorna så är det faktiskt så att meditation i själva verket ger oss mer tid. Vi kommer närmare vår intuition så besluten blir lättare, vi blir mer fokuserade och kreativa, ja du fattar. Och varför inte göra det tillsammans med någon som du bryr dig om. Sitt bekvämt rygg mot rygg samtidigt som du hänger dig i meditationen kan du känna stöttning och värme från din partner eller vän. 

Meditera-tillsammans


Twista tillsammans 

Sitt mitt emot varandra, förslagsvis i skräddarställning så att knäna nuddar varandra. Sträck er sedan diagonalt efter den andras hand. För att kunna göra det håller ni båda ena armen bakom ryggen. Det kan vara lite bökigt att hitta in i ställningen först men använd bilden som hjälp. När ni fattat tag om varandras händer vrider ni er snett bakom så att det blir en skön twist och vridning i ryggraden. Andas. 

Paryoga

 

Trädet med stöttning av varandra

Det kanske kan verka som fusk att göra trädet lutandes mot varandra, men det blir bara en annars sorts balansövning, där praktiken ligger i att känna in varandra, balansera med hjälp av varandra. Här underlättar det dock om du gör det med någon som är ungefär av samma storlek. 

Trädet-tillsammans


Trollsländan i par

 

Sätt er mitt emot varandra, bredda mellan benen och låt varandras fotsulor mötas. Ta tag i varandras händer. Andas och landa tillsammans. En av er drar sedan lätt i den andras händer och drar den andre till sig, medan den andra följer med. På så sätt blir det en skön stretch på insidan av benen, ljumskarna, ja precis som i trollsländan. Gå sedan växelvis från ena sidan till den andra så att båda får samma sköna stretch. 


Trollsländan-tillsammans

 

Barnet och bryggan 

 


I den här ställningen gör ni två olika ställningar, men tillsammans. Den ena ligger ner i barnets position och får samtidigt en stöttande tyngd av sin kompis medan den andra ligger över den andra och får därmed en öppning i bröstkorgen och hjärtat. Efter några minuter så byter ni platser. 

Yoga-tillsammans

Var kreativa och hitta egna sätt att yoga tillsammans. Det finns mycket tips på ställningar och inspiration på internet, låt kreativiteten få flöda! 

Att yoga själv kan också vara fantastiskt, speciellt för den vana yogin, då vi kan känna in i stunden vad vi behöver och vad kroppen längtar efter, istället för att följa gruppen och flödet.