Yoga-i-livet

Yoga i livet och bortom yogamattan

Yoga i livet och bortom yogamattan, vad innebär det? Räcker det inte att fysiskt yoga då och då? Jo, självklart är det tillräckligt, men om du mår bra av det, kanske du vill låta det spilla över på annat som du tar dig för i livet.

Yoga, som betyder förening, praktiserar vi på yogastudios, på gym, utomhus eller i hemmets trygga vrå, men hur kan vi låta yogan även få färga våra rutiner, vårt beteende och synsätt i livet? Kan vi låta yogan få ta plats även mellan yogapassen?

 

Yoga färgar av sig på livet

Det som är så fantastiskt med yoga är att utan att vi ens tänker på det så kommer det att ge positiva avtryck även bortom yogamattan. Det kan bidra till en mer rytmisk och djupare andning, mer fokus och att mötet med människor blir mer närvarande och genuint. Detta är svårt att mäta såklart och det beror på hur regelbundet vi utövar yoga, men det är många yogis som upplever just denna förvandling även utanför mattan.

 

Vad är det första du gör på morgonen?

 

Precis som första levnadsåren, första skoldagen eller första mötet med människor, så kan de vara avgörande för hur saker och ting blir sedan. Samma sak är det med första morgonstunden. Det spelar egentligen ingen roll hur du börjar dagen, om det är med en skön dusch, en god kopp kaffe eller med en morgonmeditation. Det viktigaste är att du gör någonting som du mår bra av. Se förslag på morgonrutiner här.

 

Även om dagen kan börja fel, skifta!

 

En bra start på dagen och en fungerande morgonrutin är bra, men som tur är kan vi skifta humör under dagen. Likaså byta väg i livet. Ibland behöver vi dock aktivt agera för att detta ska ske. Det är lite som att byta kanal på radion eller teven. Eller gå från en stökig och rökig stadsmiljö in i en lummig trädgård.

 

  • Hur klyschigt och enkelt det än kan låta så kan tre andetag ibland vara precis det vi behöver. När vi känner oss lite irriterade, trötta eller när som helst under dagen. Tre andetag kan förändra mycket.

  • Någonting annat som vi kan göra är att bromsa oss själva mitt i en problematisk arbetsuppgift eller mitt i ett familjegräl. Detta kan såklart vara lättare sagt än gjort.

    - Har det aldrig hänt att du har en helt omöjlig uppgift att lösa på jobbet, tar med dig ältandet hem och sedan när du sätter dig med samma uppgift dagen efter så blir allt tydligare och det är så mycket enklare att lösa uppgiften. Så bromsa dig själv, lägg vad det nu är du håller på med åt sidan, och gör någonting annat en stund.  

    - Skulle det inte vara fantastiskt om du mitt i ett gräl med en partner eller någon annan som du tycker väldigt mycket om, tittar personen i ögonen, skakar på axlarna och säger ”Jag orkar inte bråka mer”. ”Kan vi inte bara hoppa grälet denna gång”. Ibland behöver saker redas ut, absolut. Men ibland kanske det handlar om meningslösa saker som det egentligen är helt onödigt att slösa tiden på, när vi bara skulle kunna gå vidare med dagen.  

Det här aktiva skiftet kan dock vara så mycket lättare om vi mår bra på andra plan. 


Mat, luft, krämer och energier
- same same but different

Vi kan se allt som vi tillför kroppen som mat; luften vi andas, maten vi äter, vattnet vi dricker, hudvårdsprodukter vi tillför och så vidare. Vissa saker kan vi påverka, såsom maten vi äter, medan vissa saker är svårare att göra någonting åt, såsom luften vi andas på gatan där vi bor eller kvaliteten på vattnet i kranen.

  • En sak vi kan vara med och påverka är energier, vilket också är som mat för oss. Energier kan komma från människor vi träffar eller ifrån media som många av oss pumpas med dagligen. Med nyheterna ständigt på i hemmet eller rullande i flödet på skärmen, kan påverka oss mer än vi tror. Detta är också del av ”maten” som främjar och hämmar oss mentalt och fysiskt. Energier kan vi också rena med olika saker, till exempel med rökelse såsom salvia och palo santo eller med kristaller såsom ametist och bergskristall. 
  • Allt vi tillför kroppen såsom smink, krämer, oljor och tvålar påverkar. Var därför lika petig med det som du är med maten du stoppar i dig. Det går likväl in i kroppen, bara på ett annat sätt. 

  • Luften som finns där vi bor kan vi inte påverka, men vi kan välja att andas med näsan vilket ger kroppen en chans att filtrera luften och vi kan välja att öppna upp fönster och dörrar hemma samt att regelbundet spendera mer tid i skogen som främjar vårt immunförsvar. 

Så alla dessa saker påverkar vårt allmänna tillstånd och detta kan vi påverka och etablera bortom yogamattan varje dag. Enligt Patanjali finns det också den åttafaldiga vägen som är en guide till hur vi kan leva och som också är en förberedelse för meditation.