Tyst-retreat

Tyst retreat

Tyst retreat 

Har du aldrig varit på ett tyst retreat och funderar på att åka? Det finns många olika former av tysta retreat, såsom i kombination med yoga, vandring, meditation eller med kreativa aktiviteter såsom målning och skrivande. Ingen upplevelse är sig lik då det är beroende av dina tidigare erfarenheter, befintlig livssituation samt fysiska och mentala behov.

Ett retreat, tyst eller inte, betyder tillbakadragande eller tillflykt och syftet är att komma bort från vardagen för att få perpektiv på sitt liv och tid för reflektion. Platsen för retreatet är ofta i närhet till naturen vilket bidrar till lugnet.

Tyst-retreat-på-landet

 

Tystnaden

 

Så varför tystnad? På ett tyst retreat ingår ofta att lämna in sin mobil vid ankomst och sakta men säkert gå in i tystnad tillsammans med gruppen. Även om du lever ensam eller ute på landet, så är det nog ändå sällan det går mer än en dag som DU är helt tyst och det ÄR helt tyst runtomkring dig. Du kanske gör eller får ett telefonsamtal eller pratar med grannen eller kassörskan i affären. Om du inte pratar med någon kanske du svarar på ett sms, tittar på en serie, ett nyhetsinslag, kollar väderappen eller ”googlar” på det ena och det andra.

 

Att inte kommunicera 

Kanske inser du inte förrän tystnaden inleds hur ansträngande det faktiskt kan vara att kommunicera med andra, oavsett om de är människor som du delar vardagen med eller om det är nya människor. I kommunikationen med andra individer och i olika sammanhang slår vi omedvetet på olika filter. Vi väljer vad vi delar med oss av oss själva, vilka lager vi skalar bort i mötet med andra, vilka ord och meningar vi tar till för att anpassa efter det sammanhang vi befinner oss i. När är det läge att säga hela sanningen och när är det tillfälle att ta till en vit lögn? Vem kan vi dela politiska, religiösa, och spirituella tankar och värderingar med och i vilka sammanhang är det tillräckligt att prata om väder och vind? Kanske är du mer öppen med vänner och familj än med bekanta eller så är det precis tvärtom?

Kommuikation kan vara mer eller mindre centralt i ditt arbete beroende på om du arbetar mer med kroppen eller om du är exempelsevis lärare. Som lärare eller fritidspedagog behöver du troligtvis vara mer pedagogisk och språket baseras på ålder och sammanhang medan språket är ett helt annat om du jobbar med service eller rådgivning. 

Att skala bort kommunikationen kan vara en lättnad, då just den delen av prestationen försvinner.

 

Att stänga av yttre intryck 

 

Det kan som sagt vara nyttigt att skala bort kommunikationen för en stund, men minst lika viktigt kan det vara att stänga av alla yttre intryck och stimulans i form åsikter och erfarenheter från andra, musik, tv-apparater, alarm och inte tala om all stimuli via våra skärmar. Det kan vara skriftlig kommunikation genom mejl, sms, whatsup eller messenger samt all information vi tar in via google, facebook, instagram, tik tok, youtube, serier, filmer och så mycket mera. Tänk att allt detta kan skalas bort bara för några dagar. Att allting blir helt tyst. Vad ersätter vi det med då? Vad fylls tystnaden med?

 Tyst-retreat

Naturen

 

När allting och alla tystnar runtomkring och inte längre iphonen tar all vår uppmärksamhet, så skapar vi utrymme för en annan form av stimuli, nämligen den från naturen. Helt plötsligt blir vi medvetna om det daggdränkta gräset under våra bara fötter, ljudet av hummelsvärmen uppifrån den blommande trädkronan och av svalornas vingslag. Ta in synen av spindeln som spinner sina nät, det mjuka och hoppfulla solskenet och det svalkande sommarregnet som hjälper oss att släppa taget samt åskan som väcker någonting sovande inom oss. Ju längre vi är och lyssnar desto tydligare och intensivare blir intrycken från naturen.

Tyst-retreat-i-naturen

 

Ensamhet

 

Det är som sagt olika upplevelse från person till person, men tystnad behöver inte i regel betyda en känsla av ensamhet. Tystnaden görs ofta i grupp, vilket betyder att det finns andra runt bordet vid alla måltider och framförallt så finns det andra som går igenom samma process som du. Du är del av ett sammanhang, ett väldigt unikt och helande sådant. Vissa upplever en större närhet till andra. 

 

Utmaningar och svårigheter med tyst retreat 

 

Några utmaningar som kan komma med upplevelsen kan vara motståndet att bara sluta vara produktiv. I vardagen är du kanske van att få saker gjort, att bocka av en mängd att-göra-listor. Även på semestern, oavsett om det är utomlands eller på landstället blir det lätt ett görande, att bocka av saker. En annan utmaning kan vara att inte hålla sig uppdaterad via mobilen. Det kan vara olika utmaning från person till person. För en kan det vara arbetsmässigt, att inte kunna ha koll eller svara på mejl, för en annan kan det vara att hålla sig uppdaterad politiskt och för en tredje kan det vara att inte kunna var nåbar sv vänner eller familj. Tiden i tystnad kan bidra med några tårar av lättnad, ett par insikter, stunder av tristess och rastlöshet, kanske sorgbearbetning som kommer ikapp eller andra saker som kommer till ytan just för att vi lämnar plats för det.

Tid-för-reflektion

 

Fördelar med tyst retreat

 

Tystnaden kan bidra med flera fördelar såsom att känna naturens puls, att mat och dryck smakar mer, att sömnen blir bättre och faktiskt också en känsla av närhet till andra. När det finns mer tid och mindre saker som distraherar kan det också vara mer tillgängligt att känna in sina egna behov och agera därefter. Tystnaden kan väcka känslor av tacksamhet, genom att få möjlighet att se livet genom andra linser där och då, men också en tacksamhet för det som finns just i ”det vanliga livet” som rullar på i vardagen, en längtan efter små saker som vi annars tar för givet. Bara en sådan sak som att kunna säga god morgon.

  • Närhet till natur 
  • Närhet till andra 
  • Tid för reflektion 
  • Lyssna till sina behov
  • Tacksamhet 
  • Återhämtning för sinnet