Sov-gott-om-natten

Sov gott om natten

Sov gott om natten, för att få tillbaka energi till kroppen och låta hjärnan få sortera och strukturera upp, men det kan vara lättare sagt en gjort. 

Jag tror att vi alla är överens om att sömnen är otroligt viktig. Dålig sömn kan göra oss lättirriterade och låga på energi. Vi åker lättare på förkylningar och brist på sömn kan också synas på utsidan såsom på huden och ögonen. En dålig natt kan göra så att allting dagen efter blir lite jobbigare, lite tråkigare eller kanske omöjlig att ta sig igenom. En natt då och då är svårt att komma ifrån och det kan också vara helt ok, men flera sömnlösa nätter kan bli ohållbart. 

Det finns givetvis hjälp att få hos läkare, men här nedan följer lite tips på vad du själv kan göra för att förbättra sömnen. 

Måltid

Undvik att äta för stora portioner och svårsmält mat, framförallt nära inpå läggdags. En varm lätt soppa kan vara ett bra alternativ. 

Dryck 

Undvik kaffe och te (även grönt te) på kvällen. Roibos går bra, då det är gjort på bär, eller alla örtteer. Kamomill och saffran sägs vara extra bra just för att varva ner och för att sova gott om natten. 

Skärmar 

Undvik att titta på mobilen nära inpå läggdags, det är en hel värld där inne, även om man inte tänker på det, speciellt om det finns tillgång till internet, så har du i princip tillgång till hela världen och informationsflödet tar aldrig slut. Dessutom bidrar det konstanta ljuset från skärmen till att inte kunna varva ner. 
     Om du vill titta på tv, undvik att titta på nyheterna, skräckfilmer eller thriller innan du går och lägger dig, då det kan väcka tankar, obehagliga känslor och oro. Det är sådant du inte vill ha med dig när du ska sova gott om natten. 
     Viktigast av allt, lägg undan mobilen långt bort från dig, gärna i ett annat rum. Och vad du än gör, kolla Inte jobbmejlen innan du ska sova. Det kan vara något mejl oavsett om det är positivt eller negativt, som får tankeverksamheten att gå igång på högvarv. 

 

Lampor 


Var noga med att släcka alla lampor, inklusive den lilla lampan i hallen och dra ur sladden på alla apparater, såsom laddare, tv-apparater så att inte ens den lilla blinkande lampan är igång. Blir det inte mörkt ändå så kan du använda ögonkuddar av olika slag. Trots allt är det naturliga ljuset från solen eller månen ändå bättre en artificiellt ljus, så kallat light pollution. 

Lugnande dofter 

 

Har du en doftspridare hemma kan du sprida doft av eteriska oljor. Några oljor som kan verka extra lugnande är mejram, lavendel och frankincense. Det finns även naturliga doftljus som du kan använda eller ställa in lite torkad lavendel på nattduksbordet. 

Spikmattan 

Har du mycket spänningar i rygg och nacke så kan det vara ett alternativ att dra fram spikmattan för att ligga på i sängen någon halvtimme innan du slumrar till. 

Yoga

I princip all yoga bidrar till en bättre sömn, då det hjälper med att släppa spänningar, både fysiskt och mentalt, men framåt kvällen kan det vara extra bra med lugnare yogaformer såsom Yinyoga, restorative eller yoga nidra. Nedan följer några övningar och ställningar som lämpar sig bra inför läggdags. 

Benen mot väggen 

Benen mot väggen kan du göra direkt i sängen och ta 20 djupa andetag. Den är otroligt lugnade och frigörande. Var dock försiktig vid högt blodtryck. 

Benen-mot-väggen

Knee to chest 

Knee to chest är en neutraliserande och lugnande ställning där du kramar om dig själv. Den kan också hjälpa att släppa spänningar i lår och höfter. Vagga dig själv till sömns.

Knee-to-chest-pose

Liggande vridning 

Denna ställning är också lugnade och balanserande. Spänningar släpper i höfter och nedre rygg. Vridningen ger också en utrensande effekt så ta några sköna andetag för att släppa dagen som varit. 

Liggande-vridning

Livet 

Om det går lång tid utan att du kan sova bra och du inte ha fått något tydligt svar på vad det beror på, så kanske du bör fundera på om det är någonting i ditt liv eller livsstil som du behöver se över. Är det dags att byta arbetsuppgifter eller byta jobb helt och hållet? Eller ligger det i att du behöver börja säga ifrån och utrycka vad du känner? Hur är dina närmaste relationer? Det är bara vi själva som kan göra de riktigt stora förändringarna i livet om det behövs. 
Alla förtjänar att få sova gott om natten.