Rosmarin-yoga-meditation

Rökelse och eteriska oljor för yoga och meditation

Rökelse och eteriska oljor för yoga och meditation används mer och mer på yogastudios och på hemmaplan. Doft är ett effektivt redskap för att skapa stämning och förhöja vissa positiva känslor. Ofta används olika former av rökelse men det är också populärt att använda eteriska oljor som man låter spridas i rummet med hjälp av en doftspridare. Tänk på att det finns olika kvaliteter av både rökelse och oljor. Dofter kan användas i samband med morgonritualer eller för att somna gott på natten. De kan verka uppiggande, lugnande eller upplyftande. 

Dofter från träd, örter, blommor och frukter 

Här nedan ser du exempel på dofter som är hämtade från plantor, träd, örter, blommor och frukter. 

Vit salvia - en planta

Vit salvia är en planta som växer i Nordamerika och används i huvudsak för rening. Används i samband med ceremonier eller ritualer. Passar utmärkt för ett utrensande yogapass. Doftar ljuvligt. Finns att köpa som buntar eller som eterisk olja. 

Palo santo - ett träd

Palo santo (Holy Wood) betyder heligt träd. Precis som vit salvia används palo santo det för rening. Finns i form av träbitar eller som eterisk olja. Vid köp av palo santo kolla så att den är från redan falla träd. Det kan också vara olika kvalitet beroende på vilken del av trädet det är. Det trä som är närmare stammen kan t.ex vara extra rikt på olja och bidra till en sötare doft. 

Rosmarin - en ört

Rosmarin är en ört som finns som eterisk olja eller varför inte torka rosmarin och binda egna buntar och sedan använda som rökelse. Rosmarin sägs vara en stärkande ört som är både uppiggande och bra för minnet. 

Lavendel - en blomma

Lavendel är en blomma som ger avkoppling och kan hjälpa vid sömnsvårigheter. Doftar blommigt. Finns som eterisk olja men går även att plocka, torka och binda till egen smudge. 

Apelsin - en frukt

Apelsin är en frukt med en fräsch doft som man blir glad av. För eteriska oljor utvinns skalet från frukten. Under julen är många av oss vana vid att sätta nejlikor i apelsiner just för den härliga doften. 

Naturen räcker 

Förutom dofter kan vi fördjupa och förhöja upplevelsen i yogapraktiken med en mängd olika saker. När vi utövar yoga eller meditation i naturen krävs ofta inte att vi tillför någonting alls för upplevelsen utan där räcker det med dofterna av skogen, havet och blommorna. Det är nog så stämningsfullt att ta in naturens färger, känna vindens beröring mot huden och uppleva hur jorden drar oss till sig. 

I webbshoppen kan du hitta ett utbud av rökelse för att sprida härlig doft, såsom palo santo, salvia och hemmagjorda smudge med olika intentioner och med växter plockade i Sverige.

Det finns också Florida water som är ett heligt vatten som enligt traditionen används i den shamanska läran i samband med rening och ritualer. Den har en svalkande effekt och ger ifrån sig en doft av örter.