Rosmarin-yoga-meditation

Rökelse och eteriska oljor för yoga och meditation

Dofter för att skapa stämning 


Doft är ett effektivt redskap för att skapa stämning och förhöja vissa positiva känslor. Ofta används olika former av rökelse men det är också populärt att använda eteriska oljor som man låter spridas i rummet med hjälp av en doftspridare. Tänk på att det finns olika kvaliteter av både rökelse och oljor.

Dofter från träd, örter, blommor och frukter 

Här nedan ser du exempel på dofter hämtade från plantor, träd, örter, blommor och frukter. 

Vit salvia - en planta

Vit salvia är en planta som växer i Nordamerika och används i huvudsak för rening. Används i samband med ceremonier eller ritualer. Passar utmärkt för ett utrensande yogapass. Doftar ljuvligt. Finns att köpa som buntar eller som eterisk olja. Skaffa din salvia här. 

Palo santo - ett träd

Palo santo betyder heligt träd. Precis som vit salvia används det för rening. Finns i form av träbitar eller som eterisk olja. Vid köp av palo santo kolla så att den är från redan falla träd. 

Rosmarin - en ört

Rosmarin är en ört som finns som eterisk olja eller varför inte torka rosmarin och binda egna buntar och sedan använda som rökelse. Rosmarin sägs vara en stärkande ört som är både uppiggande och bra för minnet. 

Lavendel - en blomma

Lavendel är en blomma som ger avkoppling och kan hjälpa vid sömnsvårigheter. Doftar blommigt. Finns som eterisk olja men går även att plocka, torka och binda till egen smudge. 

Apelsin - en frukt

Apelsin är en frukt med en fräsch doft som man blir glad av. För eteriska oljor utvinns skalet från frukten. Under julen är många av oss vana vid att sätta nejlikor i apelsiner just för den härliga doften. 

Naturen räcker 

Förutom dofter kan vi fördjupa och förhöja upplevelsen i yogapraktiken med en mängd olika saker. När vi utövar yoga eller meditation i naturen krävs ofta inte att vi tillför någonting alls för upplevelsen utan där räcker det med dofterna av skogen, havet och blommorna. Det är nog så stämningsfullt att ta in naturens färger, känna vindens beröring mot huden och uppleva hur jorden drar oss till sig.