Längtan-efter-naturen

Precis innan knopparna brister

Precis innan knopparna brister, när sommaren hägrar, så kommer också tankarna om ett helt annat liv. Jag börjar längta till att vara mer i naturen eller snarare leva med naturen. Tankar snurrar om att flytta ut på landet, men är det ens tillräckligt? Jag vill vara i naturen, suga i mig dess näring, känna doften av den och hänge mig till moder jord. Det är en återkommande dröm som blir starkare för varje år. Min längtan blir inte tillfredsställd efter en skogspromenad,  en segeltur eller en tripp till Stockholms skärgård utan den blir snarare mer påtaglig och svårare att ignorera.

 

Stjärnorna i sin fulla prakt

 

Den här känslan blir mer ihärdande i och med den moderna utvecklingen i samhället som jag mot min vilja är del av. Det är svårt att göra någonting i vardagen utan att det ska vara kopplat till en skärm, inloggningsuppgifter, länkar, appar, sociala medier, nedladdningar och listan fortsätter. Det här sättet att leva är inte bara relaterat till arbete utan det smyger sig gärna in i privatlivet. Detta kan gå mig förbi och till och med verka effektivt och smidigt, men ibland slås jag av en känsla av att det är så otroligt utmattande.

Alla ljud runtomkring har jag tidigare upplevt som en härlig puls, att det är liv i rörelse, men jag ser det nu mer som ljudföroreningar, ett hopkok av bilar som startar och tutar, motorcyklar, borrmaskiner, youtube från ipads eller datorer, ja en en enda röra helt enkelt.
För att komma bort från alla lampor behöver jag färdas långt till en plats där jag kan se stjärnorna i sin fulla prakt och där det är månen som är den enda ljuskällan.

 

Andrum

Här i närheten finns en liten idyll med en skogsdunge, en sjö och några änder. Det är skönt att komma dit, men jag blir ändå påmind om det pågående artificiella livet genom telefonmastar, ljudet från flygplan eller musik på spotify från en iphone som någon individ tagit med sig till skogen.

Att landa i en yogastudio kan också skapa en känsla av ro i mig, då det är en plats bortom allt annat. De ljuskällor som finns är ofta från levande ljus och det bjuds på dofter från naturen såsom rena eteriska oljor, salvia eller palo santo. Yoga och meditation är också för mig naturliga sätt att skärma av på, att njuta av det enkla, att smalna av uppmärksamheten till det som är just där och då, att inte behöva ta in den ständiga pågående pulsen runtomkring.

 

Hur kan vi hitta tillbaka

Jag tror inte att jag är ensam om att längta till naturen då vi människor sedan en lång tid tillbaka på många sätt distanserat oss mer och mer från den, men hur går det att få en naturlig relation med den igen?

Eftersom min familj och vänner, precis som jag, är del av samhället som det ser ut idag, så är det svårt att välja bort det helt, och skulle det ens vara möjligt? Men längtan finns ändå efter att leva ett enklare liv. När jag insett att ett liv på landet trots det enkla skulle kosta mer, skapa andra behov såsom en bil och det skulle också innebära att delvis offra det sociala livet som jag byggt upp, så har jag istället skapat ett sätt för mig själv att faktiskt få detta att rulla på utan att känna mig utmattat av den digitala världen. Jag kan lät dras med i den så behöver gång på gång påminnas om motsatsen. 

 

Tips på att leva mer med naturen

 

  • Det bästa är såklart att inte ha några mobiler, datorer eller ipads, men om de trots allt finns, avsätt ett rum eller en del av hemmet där allt detta samlas. Alla skärmar, laddare och allting som är kopplat till det digitala, lägg det på en och samma plats. Om du har ett enskilt rum varför inte låsa det med nyckel när det inte används.
  • Vistas varje dag i ett naturnära område, Minst en gång i månaden, ta dig till en plats där det är minimalt med ljud- eller ljusförorening. Det behöver inte ens vara så länge, men se till att du blir påmind om hur det känns.

  • Beroende på hur ditt liv ser ut, skapa speciella tider i almenackan där du får tillgång till det digitala rummet för att göra ärenden eller liknande. Så istället för att skapa tider för att ha skärmfritt, skapa tider för skärmtid.

  • Utöva yoga, mediation eller qigong dagligen för att smalna av uppmärksamheten till dig själv, din egen kropp och din andning. 

  • Bjud in naturen till ditt hem genom att ta in kottar, stenar, snäckor och ha gärna levande växter i varje rum.

  • Om du tycker om eteriska oljor, sprid doften av skog eller andra dofter från naturen som du gillar. 

  • Låt matlagningen få ta stor del i ditt liv och ät mycket växtbaserat såsom grönsaker, bär, frukter och färska örter då det också är ett sätt att vara nära naturen.

  • Glöm inte att du och alla andra människor är del av naturen, så ta del av varandra.