Hållbara-Morgonrutiner-yoga-meditation

Morgonrutiner


Klockan ringer och väcker dig alldeles för tidigt på morgonen. Du ligger kvar och trycker på snooze-knappen inte bara en utan flera gånger för att sedan kravla dig upp ur sängen och skynda iväg till jobbet. Kanske jobbar du hemma och sätter dig direkt framför datorskärmen.

Hur skulle det vara om du istället gav dig själv en liten stund innan världen började pocka på din uppmärksamhet? Om du lät dig känna efter hur du mår just idag och hade möjlighet att förbereda och kanske till och med justera dagen efter dina förutsättningar?
Att skapa en hållbar morgonrutin är ett sätt att starta dagen på ett skönt sätt för just dig. Det kan påverka resten av dagen, ge stabilitet i vardagen och förutsättningar för att anpassa dagen efter måendet.
Nedan kommer några olika tips på aktiviter du kan göra på morgonen, för att ge dig själv lite egentid.


Morgonaktiviteter


Dansa


Gör en lista med dina favoritlåtar. Nostalgi blandat med upptempo brukar vara ett vinnande koncept. Blunda och känn in musiken. Skaka, fuldansa, rör kroppen i vågor. Bara du vet vad din kropp längtar efter.


Yoga


Det behöver inte vara avancerat, fem solhälsningar räcker gott och väl för att värma upp kroppen. Generellt passar ett mer dynamiskt yogaflöde bra för att väcka kroppen på morgonen. Vi vill gärna sträva efter att följa dygnsrytmen och ljuset så gott det går, då passar det bra att vara aktiv på morgonen och dagen. Bakåtböjningar sägs väcka kroppen till liv och göra oss redo för att möta dagen. Men som alltid, känn in hur din kropp mår idag.


Meditation


Sätt dig bekvämt, eller stå upp. Ta några djupa andetag och känn efter hur kroppen känns. Börja följ andetagets väg in och ut ur kroppen. Kanske räknar du andetagen, eller noterar pauserna mellan andetagen. Dyker tankar upp så kan du observera dem men försök att inte engagera dig i dem utan kom tillbaka till andetaget – meditationsfokuset. Ett annat alternativ är att följa en guidad meditation, exempelvis via gratisappen Insight Timer.


Skriva dagbok


Det finns massor med olika sätt att ventilera tankar genom att skriva, nedan är några förslag.


• Skriv fritt. Skriv ner tankar och funderingar. Om livet eller om hur du mår just nu. Kan du justera planer för att bättre passa dagens mående? Kanske vill du avboka den där middagen ikväll och ge dig tid att läsa en bok, kanske är lunchpromenaden viktigare än det där ärendet du tänkt springa på lunchen.


• Skriv i en ”orosbok”. Här ger du dig utrymme att ventilera alla tankar som handlar om oro eller ångest. Det behöver inte vara välformulerade meningar. Tanken är att du skriver precis det som kommer till dig utan filtrering. När vi får ner våra tankar på papper kan det vara lättare att släppa dem under dagen.


• Skriv en tacksamhetsdagbok. Skriv ner ett par saker som du är tacksam för idag. Det kan vara allt från små till stora saker. Det är ett bra sätt att jobba på närvaro, att vara glad för det som är.

• Manifestera. Skriv ner saker du vill ska hända. Allt du längtar efter. Det kan förslagsvis vara i form av affirmationer – att du skriver som om det redan hänt.


Praktisera mindfulness


Gör dina vardagliga morgonrutiner, som tandborstning eller tvättsortering, men med närvaro. Borstar du tänderna så gör du bara det. Känner smaken och lukten av tandkrämen, känslan av borsten mot tänderna. Rörelsen i handleden.


Hur du sätter ihop en morgonrutin


Det viktiga är inte vad du gör eller hur länge du gör din morgonrutin. Den ska vara hållbar för dig. Den behöver inte ens se ut på samma sätt eller ske sju av sju morgnar i veckan. Rutinen ligger i att du ger dig själv allt från fem minuter till en timme majoriteten av morgnarna i veckan för att känna in hur du mår idag.
Ett generellt tips är att göra morgonrutinen så fort du vaknat. Innan du kollar telefonen eller sätter på datorn.
En morgonrutin kan därför se ut på olika sätt, men här kommer några förslag på rutiner.

• Yoga – meditation – tacksamhetsdagbok
• Orosbok – dans – mindfulness
• Yoga – manifestering
• Ett par djupa andetag – skriv fritt i dagbok

Njut av din dag!

//
Nicky Rosenberg

 

Hitta Din morgonritual 

Vi har skapat en onlinekurs just för dig som önskar hitta Din personliga morgonritual. Läs mer här. 

Hitta-din-morgonritual