Medveten-närvaro

Medveten närvaro - Mindfulness

Medveten närvaro – Mindfulness är ju någonting som har blivit mer och mer populärt, men grunderna till detta har funnits sedan länge.

Övningar i mindfulness kan hjälpa dig reducera stress och bidra till en mängd andra hälsofördelar, speciellt om det praktiseras regelbundet.

Längre ner kommer några tips på kortare övningar som du kan göra själv.

 

Tiden 

Tiden - är det ett begrepp som vi har hittat på?  Ja, själva ordet har vi människor hittat på men oavsett detta så rör tiden på sig hela tiden. Ingenting var detsamma för en sekund sedan och ingenting blir någonsin sig likt igen. Allting förändras inom oss och runtomkring oss. Våra celler byts ut, likaså våra tankar och känslor. Vårt hjärta slår och slår och vi tar ett andetag efter det andra, dock är inget andetag sig likt. Vi blir påminda om tiden på olika sätt. I våra rynkor kan vi ana hur många gånger vi hunnit gråta och skratta och vi blir medvetna om tiden när vi längtar efter något eller någon. Vi känner av tiden när vi kanske väntar i en kö, eller på att någon vi tycker om ska höra av sig. Och när vi blir äldre förstår vi att tiden inte varar för evigt. 

Dagens samhälle är snabbt. Mycket ska hinnas med och på många sätt väntar vi på nästa grej och när vi nåt ett av våra mål, så sätter vi upp nya, och sedan nya och så vidare. När vi uppfyllt en dröm glömmer vi snabbt bort det och jagar nästa. Detta är också del av livet, men vi vill ju inte missa det som händer just nu heller?

Visst kan vi vara närvarande i stunden även om vi pratar om nostalgiska minnen. Och visst kan vi vara närvarande i planeringen av en resa längre fram, så där så att det pirrar i magen och vi fylls av glädje och längtan.

Men när vi ältar och ältar det som varit och inte kan njuta av solnedgången för att morgondagen hägrar, då kanske det är dags att tänka till och att stanna upp. 


Med det handlar såklart om att hitta en balans i detta och framförallt hitta några stunder varje dag när vi bara upplever nuet och med en öppenhet, nyfikenhet och acceptans. 

 

Aktivt lyssnande

 

Denna övning handlar om att aktivt lyssna på en person utan att komma med råd eller följdfrågor. Att helt enkelt bara vara närvarande i att lyssna. Detta kan kännas ovant både för dig och den som berättar då vi är vana vid att ha en dialog. Men det kan också vara en bra kontrast till att avbryta varandra eller att relatera det som den andra personen berättar om till någon egen erfarenhet.

 

Tyst promenad 

Gå gärna tillsammans med någon i skogen eller någon annan naturnära plats, men gå i tystnad och ta in alla ljud, känslor och vyer som uppstår och finns runtomkring. Kanske kan ni gå i tystnad ena hållet och när ni är på väg tillbaka kan ni prata om er upplevelse och hur det kändes. 

 

Åka tåg utan skärm

 

Det är lätt att plocka upp telefonen när det är lite dödtid över, för att göra något ärende, lyssna på en låt, svara på ett mejl, googla någonting, kolla sista-minuten resor, ja listan kan vara lång. Ja, helt enkelt för att hela världen och mer därtill finns i våra smartphones. Åk tåg, tunnelbana eller buss och använd dödtiden till att bara kika ut genom fönstret, titta på människor och kanske låta tankarna flyga iväg, låt dig själv dagdrömma. 

 

Enkel meditation 

Det finns en mängd guidade meditationer att hitta på nätet eller i appar. Men här finns en enkel övning som du kan göra helt själv och fördelen är att du inte behöver plocka fram mobilen när du väl lärt dig den.


Sätt dig bekvämt och bli medveten om hur du sitter. Kanske kan du sitta lite stoltare och lite mer i kontakt med underlaget? Följ nu luften in genom närborrarna och se hur långt du kan följa andetaget genom kroppen. Kanske hela vägen ner till buken? Och följ andetaget hela vägen ut genom näsborrarna igen. I denna övning behöver du inte påverka andningen utan det enkla ligger i att bara observera varje andetag. Kommer det tankar, känslor och bilder, skjut inte undan dem, utan bara notera dem, och återgå till att följa ett andetag i taget genom kroppen.  

Vill du annars få en regelbunden meditationspraktik så erbjuder vi på MOON en 14 dagars kurser där du lär dig meditera.

I Fördjupning Yinyoga får du också inspiration till hur du kan kombinera Yinyoga och medveten närvaro