Makramesmycken

Makramésmycken

Maria Florencia började skapa smycken redan i Argentina som barn och idag driver hon sitt smyckesföretag Follow the Season samt erbjuder makramékurser på studieförbund i Blekinge där hon bor. Här nedan berättar hon om tekniken och vad den betyder för henne.

Makramétillverkning


Hur kom du i kontakt med makramé?


Jag kom i kontakt med makramé för första gången när jag var 8 år gammal. Min pappa hade köpt en tidning om hantverk, bland annat om makrametekniken och tillverkning av örhängen. Jag blev nyfiken och ville prova. Då använde jag vanligt garn som mamma hade hemma och gjorde armband med mina kompisar som vi sedan sålde till våra grannar. När jag var 16 år började jag drömma om att resa som backbacker. Då jag hade sett backpackers sälja makramésmycken för att försörja sig, så ville jag lära mig hur jag kunde göra det själv.


Vad var nästa steg för dig?


Jag besökte hantverksmarknaden i Argentina där jag bodde då. Jag gick till marknaden varje dag och lärde känna en kvinna som sedan lärde mig i princip allt jag kan idag.

Makramemarknad


Berätta lite om tekniken.


Man använder oftast garn eller snören av alla möjliga slag. Tekniken är i grunden väldigt enkel då den baserar på knutar.


Är det lätt att lära sig?


Grundknutarna är väldigt lätta att lära sig, till och med för barn. Men för att skapa mer avancerade makramésmycken så krävs det mer tid. För mig tog det ungefär tre år innan jag kände mig trygg i det, men då är jag också väldigt nyfiken av mig.


Hur kan man komma igång själv?


För att träna räcker det med vanlig bomullstråd och det kan vara bra att börja med att lära sig spiralknut och plankknut. Det finns youttubevideos för att komma igång och som inspiration.


Vad behöver man för verktyg och tillbehör?

Man behöver snöre som är vaxat för det gör smyckena mer hållbara. Det finns olika varianter på snören. Själv använder jag vaxat poliester. Man kan använda allt möjligt för att dekorera smyckena, till exempel kristaller, stenar, glas, metaller och berlocker. Det kan vara bra att ha en trätavla, en sax och en tändare. 

Makraméteknik 

Makraméskapande

Varför gillar du att hålla på med makramé?


Det är väldigt avslappnande att skapa med makramé, eftersom det bara går att fokusera på att göra en sak i taget. Det blir automatiskt att jag fokuserar på nuet, vilket gör det som en form av mindfulness. Det har också hjälpt mig stärka mitt självförtroende. Det är en skön känsla när jag blir klar med ett projekt och ser vad jag faktiskt kan skapa med mina händer.

Makraméhalsband


Hur lång tid tar det att göra ett halsband?


Det är svårt att säga. Det beror helt på, men allt från 20 minuter till 6-7 timmar.


Här kan du ta del av alla hennes hantverk som hon säljer online och håll även utkik efter kommande makramékurser.
www.makramesmycken.com