Kakao-en-superböna

Kakao


Kakao är en fantastisk böna med många fina egenskaper. Tyvärr förstör vi ofta denna superböna genom att använda den i godis, till exempel chokadkakor, som innehåller mer socker och mjölk än kakao som är den äkta och näringsrika råvaran. Kakaobönan har en mängd användningsområden. Vi kan göra kakaodrycker, bara för att det är gott eller mer i sprituellt syfte där vi använder drycken i samband med morgonritualer eller kakaoceremonier. Vi kan också använda kakao i smoothies, raw food bars eller råbollar. Det finns även en massageteknik som heter Chokladmassage där vi använder kakao just för dess fina egenskaper.

 

Kakaobönan

Kakao är som sagt en böna och kommer från Kakaoträdet (Theobroma cacao) som växer vilt i regnskogar. Trädet är lite speciellt på det sättet att kakaon växer direkt på stammen och trädets grenar. 
Kakaobönan har använts i urminnestider för sina hälsofördelar. Kakaon kan rostas, men finns också att köpa i sin rena form, så kallad rå kakao. Smaken av rå kakao kan upplevas lite bittrare än den rostade varianten. 

 

Kakaobönans hälsofördelar

 

Kakaobönan är väldigt näringsrik och innehåller bland annat järn, fosfor, folat och magnesium och sägs öka seratoninhalten i kroppen och frigöra oxytocin, vilket ger oss en känsla av lugn och lycka. Om vi tänker på det så ges choklad ofta som en kärleksgest och det är det verkligen då kakao, åtminstone i sin rena form, gör oss på bättre humör. Som med allt annat ska vi inte heller överdriva intag av kakao. Det är också vanligt att bli chokladsugen i menstruationstider för kvinnor, vilket är rimligt då vi ofta behöver fylla på med järn då. Lyssna på det suget och ta dig en bit mörk choklad eller unna dig en kakaodryck.

 

Chokladmassage

 

Chokladmassage ges ofta som en helkroppsbehandling för att komma ner i varv. Det är en mjuk massage som görs med kakaoolja. När oljan gått in i kroppen sprids en känsla av lycka, värme och avslappning.

 

Kakaoritual


Tillred kakaodryck enligt receptet längre ner på sidan. Du kan såklart använda din fantasi och tillsätta alla möjliga ingredienser för att förhöja smaken eller med ett specifikt syfte och/eller intention. Det gäller även ritualen. Skräddarsy den efter dina behov.

Kakao-ritual

 

  1. Tillred kakaodrycken i lugn och ro och med omtanke och kärlek. (Vi vet ju alla att kärlek är den hemliga ingrediensen ;)) Låt den inte koka upp, utan då kan viktiga näringsämnen förstöras.

  2. Skapa ditt space – till exempel en mediationskudde att sitta på, några kristaller och stämningsfull musik om så önskas. Om du har en meditationsklocka eller liknande kan det vara bra att ha. Rena med palo santo eller vit salvia i rummet och runt dig själv. 

  3. Häll upp i din favoritkopp eller kanske en kopp ämnad just för detta tillfälle.

  4. Ta tre djupa andetag.

  5. Dofta och låt aromerna fylla hela dig. Ta ett par klunkar med full närvaro och känn smaken och hur varje droppe rör sig genom kroppen. Och notera hur det känns. 

  6. Lägg handen mot ditt hjärta. Dina händer är som en förlängning av ditt själsiga hjärta, så handen mot hjärtat är som att lägga hjärta mot hjärta och därav får du kontakt med dig själv.

  7. Välj en intention eller din sankalpa (det som ditt hjärta längtar efter)

  8. Upprepa intentionen tre gånger inom dig. Om du vill kan du klinga i din meditationsklocka för varje gång du säger det tyst för dig själv, alltså tre gånger. För ännu mer resultat kan du säga det högt, men bara om det känns rätt för dig.

  9. Drick sedan resten av kakaon med närvaro och kärlek, till dig själv och din omgivning. 
Kakao-dryck

Kakaodryck recept

Grundrecept 

Havredryck
Kakaopulver raw
Agave, honung eller kokossocker 
1 gnutta flingsalt 

Blanda alla ingredienser och värm försiktigt under omrörning i en kastrull. Smaka av.

Kakaodrycker med olika intentioner 

Kakao- & apelsindryck – Upplyftande

Tillsätt rivet skal av apelsin eller varför inte ha en apelsinklyfta att suga på bredvid. Apelsin har, såsom kakao, upplyftande egenskaper, och innehåller dessutom c-vitamin vilket främjar upptaget av järn. Så denna kombination kan du använda för att bli gladare och lyckligare.

 

Kakao- & lavendeldryck – Lugnande 


Lavendel har en speciell smak och en lugnande effekt. Så tillsätt lite torkad lavendel i drycken eller på toppen. Så här har du en kakaodryck för att varva ner, så kanske för kakaoritualen på kvällkvisten.

 

Kakao- & chilidryck  – Energigivande


Tillsätt chilipeppar i drycken. Det framhäver smakerna och chili sägs även ha smärtlindrande effekt och innehåller även, precis som apelsin, c-vitamin. Chili främjar också matsmältningen. Varför inte bjuda din partner på chokladdryck med chili. Du har väl sett filmen Kärlek het som chili? Undvik chili om du är känslig för starka kryddor och använd sparsamt med chili om du har en pitta-dominans.


Som med allt annat så är det intentionen och tanken som räknas så skapa dina rutiner och ritualer utifrån ditt hjärta. Använd dina favoritsmaker och skräddarsy efter dina alldeles unika behov.