Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att tänka på och ha med sig för dig som ska eller precis har börjat med yoga. Även fast du är nybörjare nu, så finns det ett begrepp som är ”beginners mind” så även om du har hållit på med yoga i flera år, så kan vi alltid ställa oss på mattan med ett nybörjarsinne. Precis som i livet så blir vi aldrig klara, vi kan alltid utvecklas och varje yogastund kan vara helt unik.
1. Ha bekväma kläder
Du behöver inte ha specifika yogakläder. Det viktigaste är att du har bekväma kläder, vilket kan vara följsamma stretchbyxor, löst sittande mjukisbyxor eller harembyxor samt en t-shirt eller linne.
- För meditation, avslappning eller yinyoga vill du gärna ha nån tröja och kanske ett par sockor också.
- För mer dynamisk yoga är det bästa att vara barfota. Det är både mer grundande, tårna får plats att sträcka ut och det blir bättre fäste i rörelser och ställningar. Om du är frusen av dig finns även yogasockor med halkskydd för fästet och benvärmare.
2. Duscha hellre före än efter
I regel duschar man inte efter ett yogapass, då man strävar efter att behålla värmen och den sköna känslan efteråt. Dessutom blir man ofta inte svettig på samma sätt som i andra träningsformer.
Istället kan det vara skönt att ta ett bad eller en dusch före yoga. Vatten kan associeras med vårt känsloliv, så att tvätta sig före kan vara som att skölja bort en del överflödiga känslor innan vi ställer oss på mattan.
3. Undvik att äta före yoga
Det sägs att man ska undvika att äta tre timmar före yoga. Den regeln behöver man såklart inte följa och det kan dessutom vara svårt att få ihop yogan som det är med livspusslet. - Gör man yoga på morgonen så blir det dock automatiskt på en tom mage.
- Det är beroende av vilken typ av yoga, men oavsett yogaform så är det bra att undvika mat någon timme före ett pass.
- Om du äter låt det vara någonting lättare. Anledningen till detta är för att du kommer att känna dig lättare i kroppen och du kan uppleva att du är mer närvarande under yogan då kroppen inte kommer att ha fullt upp med matsmältningen.
- Däremot kan du dricka någonting varmt, t.ex örtte före ditt pass.
4. Det finns inget rätt eller fel
Många bilder ute på internet kan skapa fel uppfattning om yoga. Det kan vara lätt att tro att alla som håller på med yoga är smala, flexibla och vätränade samt att vi strävar efter att nå de ultimata ställningarna, precis som på bilderna.
- Sanningen är att alla kroppar eller olika, precis som varje sandkorn på stranden. Vi har olika genetiska förutsättningar, benstruktur och andra saker som påverkar hur vi rör oss och hur det ser ut när vi utövar olika positioner.
- Instruktören guidar och ger förslag, men du känner alltid din kropp bäst. Däremot finns det vissa saker som är viktigt att ta till sig, när det gäller justeringar för att undvika skador eller för att hjälpa dig att lättare landa rätt i en ställning.
5. Var snäll mot dig själv
Du kommer in till yogasalen och ställer dig på mattan, med dina erfarenheter och just dina förutsättningar. Oavsett vad du kommer med, se det inte som ett hinder eller en begränsning, utan bara för precis för vad det är. Kom dit med ett öppet sinne, nyfikenhet och se möjligheterna att lära känna dig själv och din kropp.
Yoga handlar inte om prestation, som många andra träningsformer, utan det handlar om att vara i kontakt med kroppen. Vissa dagar kommer kroppen göra precis som du vill och ibland inte. Lyssna på kroppen, ha tillit och visa dig själv och din kropp respekt. Med regelbunden yoga kommer du såklart även att börja se fysiska fördelar, såsom att du blir smidigare, får bättre balans, styrka och så vidare.
5. Prova dig fram
Gå gärna på en och samma klass minst två gånger innan du ger upp. Det finns också en uppsjö med yogaformer där ute så prova dig fram tills du hittar en som passar dig. Det kan också vara viktigt att hitta en instruktör som du gillar, rösten, sättet hon eller han guidar på det och så vidare. Här kan du läsa lite mer om olika yogaformer. Vad du än gör, ge inte upp efter första försöket.
6. Skippa inte vilan
I vårt snabba samhälle kan det vara lätt att vilja effektivisera, att till exempel göra den fysiska yogan och sedan prioritera bort den sista vilan. Savasana som betyder dead mans pose är en av de viktigaste ställningarna i yogan. Det är då vi övar på att göra ingenting och det är då kroppen hinner ta hand om allt det som vi kämpar med under passet. Du behöver inte göra någon längre vila, men ta åtminstone ett par minuter för att ge kroppen en chans att hinna ikapp.
7. Välj det lättare alternativet
Det kan vara lätt hänt att vilja bevisa för dig själv eller gruppen att du kan, men släpp detta, för prestation hör inte hemma på mattan.
- Så när intstruktören ger två alternativ, ett lättare och ett svårare, välj det lättare alternativet. Läraren ger olika alternativ av en anledning, för att anpassa för olika deltagare och kroppar.
- Det gäller även så kallade props, hjälpmedel såsom yoga block, bolster och kuddar. Använd dem så mycket du behöver. De kan hjäpa dig att komma djupare och få ut mer av praktiken.